Vad är en branddörr, och hur man väljer den?

Vad är en branddörr, och hur man väljer den?

protivopozharnaya_dver_05

Det finns de vanliga dörrar - gjorda av metall, täckt med fanér eller läder och har en brand - specialprodukter som kan motstå effekterna av eld, för att förhindra spridning av flammor och säkerställa snabb och säker evakuering av byggnaden. Det finns sådana dörrar dyra, är oftast inte den bästa designen, dock mest föredragna när det gäller brandsäkerhet.

innehåll

 • Var behövs installationen?
 • Hur man väljer en branddörr?
 • Vad är gränsen för brandmotstånd att välja?
 • Installationsproblem
 • Hur berättigad är installationen av branddörren?

protivopozharnaya_dver_01

Var är installationen av brandsäkra dörrar?

Idealt sett sätta eldfasta dörrar i alla byggnader där det finns många människor. I praktiken utnyttjas de endast i vissa fall. I synnerhet är de etablerade av:

 • i produktionsbyggnader: mellan workshops, vilorum, arbetsrum, lager;
 • i bostadshus där det också finns fastigheter (till exempel kontor - de skiljs från huvuddelen av en branddörr);
 • på alla platser där det finns en hög brandrisk (t ex användning av potentiellt farlig utrustning och lättantändliga material): i garage, laboratorier, specialiserade verkstäder och lager.

På alla ställen där risken för brand ökar är det nödvändigt att installera en branddörr. Huvudfunktionen är skyddande. Det kommer att vara ett tillförlitligt hinder mot lågan och kommer inte att tillåta att det sprids utöver ett enkelrum eller en del av byggnaden. Graden av skydd beror emellertid på dörrens typ och klass.

Brandskyddade dörrar är tillverkade av metall och täckt med pulverfärg.

Hur man väljer en branddörr?

Urvalet tar inte bara hänsyn till storleken utan även gränsen för brandbeständighet. Detta är en nyckelparameter som bestämmer graden av produktsäkerhet och brandsäkerhetsnivå i byggnaden eller lokalerna. Brandbeständighetsgränsen definieras av förkortningarna EI och REI. Varje bokstav i dessa förkortningar har sin egen betydelse. I synnerhet för R menar vi förlusten av bärkraftskap under påverkan av eld, för E - förlust av produktintegritet för I - förlust av värmeisoleringskvaliteter. Om lagringskapaciteten förloras får dörren allvarligaste fel, och hela strukturen kollapsar. När integriteten förloras finns det hål och sprickor i duken, genom vilken rök och eld går in i andra rum. Efter att ha förlorat värmeisoleringskvaliteter börjar dörren att värma upp på andra sidan och värma luften i rummet.

Brandskyddad dörr IE 30

Brandskyddad dörr IE 30

Ju högre värdet bredvid förkortningen desto längre dörren kommer att vara innan det kollapsar eller förlorar dess skyddande egenskaper.

Det ser ut så här:

1
 • REI 30 innebär att dörren kommer att stå emot brandens effekter i en halvtimme innan den förlorar sin bärkraft, isolerande egenskaper och integritet.
 • RE 30 innebär att dörren i en halvtimme efter eldstart kommer att förlora sin integritet eller bärkraft.
 • R 30 Bestämmer förlusten av bärkapacitet i en halvtimme.

Ju större antal, desto längre dörren kommer att vara, utan att förlora dess skyddande egenskaper. Naturligtvis, om bara R eller RE anges, bör siffran vara högre (till exempel 120 eller 60 minuter), eftersom dörren förlorar sina värmeskärmningsegenskaper innan den kollapsar.

protivopozharnaya_dver_02

Även en högkvalitativ branddörr skyddar inte dig och din byggnad mot eld. Förr eller senare kommer dörren att förlora sin integritet, och elden sprider sig till grannrummen. Brandmotstånd ger endast en liten start. Under denna tid måste du ha tid att evakuera människor från byggnaden och ta ut de mest värdefulla sakerna, ring brandmän och helst - eliminera elden.

Vad är gränsen för brandmotstånd att välja?

Allt beror på vilken typ av rum du vill stänga av från andra, hur stor är risken för brand, hur snabbt kan rummet brinna ut. Att förutse eldens "beteende" är extremt svårt, men som praktiken visar brinner bostaden i 20 minuter och kontorsutrymmet - om ungefär en halvtimme. Om allt material bränns i rummet kan flammen gå ut. Därför kommer branddörren helt enkelt att spara alla andra rum om det kan stå emot elden i 30-40 minuter.

Lagring av ett lager eller produktionshall kan brinna längre, därför är dörrar med ökad brandbeständighetsgräns som används för det - minst 60-120 minuter måste det stå emot en sådan barriär.

protivopozharnaya_dver_06

Installationsproblem

Brand kan tränga igenom sprickorna mellan dörrkarm och vägg, så du måste närma dig installationen med all ansvar. Använd konventionella material och lämna stora luckor omöjligt. För komplett tätning används ett speciellt monteringsskum - brandsäkert. Det kan också ha sin egen gräns för brandbeständighet.

Det är viktigt att observera inte bara installationstekniken, utan även brandsäkerhetsregler. De är enkla. I synnerhet bör även vanliga dörrar svängas öppna i rörelsens riktning under evakuering. Det är, utanför - i korridorerna eller på gatan. Dörren svänger inåt kan leda till bildandet av en loppmarknad, blockera utgången, skador.

I foajén är korridorer på golven, portar monterade dörrar med en enkel låsningsmekanism som kan öppnas utan nyckel från insidan. Om du använder ett konventionellt lås, under evakuering kan du helt enkelt inte hitta nyckeln. Idealiskt alternativ - systemet "antipanic", när dörren från utsidan är låst och låst upp med en nyckel, och från insidan kan den öppnas genom att bara trycka på handtaget. Handtaget är en lång stång. Om en folkmassa bildas kan dörren öppnas oavsiktligt.

Det är viktigt att branddörren stängs automatiskt. Dörrstängaren kommer att göra arbetet för dig: dörren stängs, spärrar vägen till brand och rök.

Hur berättigad är installationen av branddörren?

Elddörren sparar liv, gör brandbekämpningens arbete mycket effektivare, skyddar byggnaden från flammens spridning. Trots att sådana dörrar är dyra är sådana kostnader berättigade. Helst bör den användas med ett system av "antipanic", brandlarm och släckningssystem. Ett sådant integrerat tillvägagångssätt kommer att bli mycket mer effektivt.

Har fått fullt utplacerad Råd om branddörrar från platschefer MNKK.RU, Vi bestämde oss för att skriva en sådan artikel och tacka dem för deras hjälp.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

64 − 54 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map