Hur man målar ett trähus utanför: skydd och attraktivitet (55 bilder)

Från tid till annan behöver fasaden på ett trähus uppdateras, våra rekommendationer hjälper dig att förstå problemet

Från tid till annan behöver fasaden på ett trähus uppdateras, våra rekommendationer hjälper dig att förstå problemet

innehåll

 • Skogen åldrar: vad är orsaken?
 • Vilken färg att måla trähuset: vi definieras med typ
 • Hur man målar huset korrekt: grundläggande operationer
 • Måla ett nytt hus
 • Hur man målar ett gammalt trähus: funktionerna i processen

Lösningen på problemet - än att måla ett trähus från utsidan, förr eller senare måste man hantera ägaren av en förort hemma. Även om högkvalitativt högvärdigt trä användes för byggandet av huset, utsattes det för kemisk behandling av fabriken med speciella impregneringar eller limmade timmer, I tid kommer fasaden att kräva renovering, så att den behåller sin primära attraktivitet. Dessutom kommer målning av ett trähus från utsidan inte bara spara pengar på material (råvirke kostar mycket billigare), men även i detta fall vara helt säker på kvaliteten på utfört arbete.

Användning vid konstruktion av obehandlat trä kan avsevärt spara på material

Användning vid konstruktion av obehandlat trä kan avsevärt spara på material

Exempel på högkvalitativ målning av ett trähus

Exempel på högkvalitativ målning av ett trähus

Snyggt lanthus

elegant lantgård

Skogen åldrar: vad är orsaken?

Paradoxalt sett ligger trädets huvudproblem precis i sin huvudsakliga fördel - det är levande material. Och som alla levande ämnen har ett träd naturen åldrande. Och med det fällda trädet, vilket är ganska logiskt, är åldringsprocesserna mer intensiva. Dessutom finns det flera andra faktorer som väsentligt påverkar trädets prestanda:

 1. atmosfäriska faktorer - fukt och solstrålning leder till att träet grovar, blir grått och fibrerna förlorar sin elasticitet. Efter regn (regn, snö, dimma) är träet mättat med fukt, sväller och under solstrålen torkar det upp. Sådan multipel expansion / sammandragning av fibrerna orsakar sprickbildning av träet
 2. vid hög luftfuktighet på ytan och i sprickorna förekommer mögel, rutt och blå. Blå förekommer i cellulosa, och på ytan visas det bara i formen svart, blå-grå eller bruna fläckar. Mögel sker endast på ytan i form av mörka fläckar. Dessa svampformationer kan inte avsevärt minska eller förstöra träets densitet, men avsevärt förstöra utseendet, plus - producera en mycket obehaglig lukt. Men råtta, korroderande cellulosa, kan helt förstöra träet från insidan - sådant trä är absolut inte lämpligt för vidare användning
 3. barkbaggar - de kan vara i larvstadiet i flera år innan de kryper ut och börjar skada trä

I mer skydd behöver öppna hus, särskilt i reservoarer, än de som skyddas av, till exempel, skog eller belägen i byn. En ytterligare faktor i förstörelsen av trädet kan vara en nära åtskild bana och som följd en ökad koncentration av avgaser.

Under påverkan av atmosfäriska faktorer tenderar trä att slita ut snabbt

Under påverkan av atmosfäriska faktorer tenderar trä att slita ut snabbt

Måla ett trähus skyddar trä från många sjukdomar - mögel, råtta, blå

Måla ett trähus skyddar trä från många sjukdomar - mögel, råtta, blå

Trähus i jugendstil

Trähus i jugendstil

Vilken färg att måla trähuset: vi definieras med typ

val målarfärger för att måla ett trähus kan utförs av tre typer av beläggningar:

 • antiseptika - kännetecknas av en hög penetreringsförmåga (djup - från 4 till 7 mm). Detta kommer att förhindra uppkomsten på ytan och inuti massivt trä röta, blånad och mögel, samt för att skydda träet från aggressiva inverkan av yttre naturliga och väderförhållanden. Antiseptika är glasning (transparent, tränga in i träet, de inte bara bibehåller den naturliga färgen och strukturen av trä, men också lägga till en ädel glans) och beläggningen (opakt, dölja de helt texturen av trä, men det lämnade en urskiljbar textur och lättnad)
Färger - antiseptika hjälper till att skydda huset från mögel och aggressivt inflytande av yttre faktorer

Färger - antiseptika hjälper till att skydda huset från mögel och aggressivt inflytande av yttre faktorer

 • akrylfärger - Den mest populära typen av färg för externt arbete. En sådan färg är ett ekologiskt material baserat på vatten och akrylater, vilka fungerar som förbindningselement. Utan tvekan - skydda vedet från fuktighet, akrylfärg behåller trädets "andas" egenskaper, vilket gör att du kan behålla naturlig luftutbyte. Dessutom är beläggningen mycket motståndskraftig mot mekanisk attack, det tolererar låga temperaturer väl. Vid målning finns ingen karaktäristisk skarp obehaglig lukt, vid långt arbete med färg är risken för förgiftning av dess ångor utesluten. Polymeremulsionen, på basis av vilken akrylemaljen skapas, reagerar inte med syre (det oxiderar inte), så det förlorar inte glans
Akrylbeläggning bevaras"дышащие" свойства дерева и хорошо переносит низкие температуры

Akrylbeläggning bevarar "andningsegenskaperna" hos trä och tolererar låga temperaturer

 • oljemålningar - perfekt absorberat (penetreras) in i virket, tillhandahålla en spärr för atmosfäriska effekter genom att blockera inträngning av fukt inuti. Nu förlorar färgen av denna typ snabbt popularitet, vilket beror på flera faktorer. Den första - en lång torkperiod för den sista uppsättningen av färg i hela djupet av det applicerade lagret kommer att ta upp till 24 timmar. Därför före målning är det nödvändigt att kontrollera med väderprognosen, gjorde regnet inte hit på nymålade ytan, vilket dramatiskt minskar de skyddande egenskaperna hos beläggningen. Med tiden, på grund av närvaron i lack, oljefärg (särskilt märkbar i mycket mörka eller vice versa - mycket ljusa färger) ändrar färg, klart visas det gula toner.
Oljemålning - den minst populära typen av beläggning

Oljemålning - den minst populära typen av beläggning

Det är viktigt att komma ihåg att varje typ av färg har sin livslängd:

 • Beläggningar i genomsnitt tjänar 3-5 år
 • täckt - 5-7 år, varefter de behöver en uppdatering
 • olja - kommer att kräva förfriskningar på 4-6 år
 • akryl - kan klara från 7 till 10 år.

val färg målade trähus beror på ägarens smak och önskemål. Det viktigaste är att det ska se harmoniskt ut i det övergripande arkitektoniska ensemblet.

Öppna hus nära vattenkroppar behöver mer skydd än hus som ligger i skogen eller i byn

Öppna hus nära vattenkroppar behöver mer skydd än hus som ligger i skogen eller i byn

Modernt trähus i skogen

Modernt trähus i skogen

Original väggdekoration från trä

Original väggdekoration från trä

Hur man målar ett trähus korrekt: grundläggande operationer

Stegor att måla ett trähus inkluderar följande funktioner:

 1. ytbehandling - tillåter att skapa förhållanden under vilka vidhäftning förbättras, och som ett resultat - beläggningens hållbarhet
 2. priming - Antiseptisk primer skyddar träet från svamp, mögel och insekter, samt minska vattenabsorption och hjälper till att spara på fasaden målning
 3. ytmålning

I detta fall kan de utförda operationerna skilja sig väsentligt beroende på om trädet målades tidigare.

Hus i rustik stil

Hus i rustik stil

Ljus sommarstuga

Ljus sommarstuga

Två våningar trähus

Två våningar trähus

Måla ett nytt hus

Täck färgen kan bara ett gott torkat träd, annars på toppen applicera en primer antiseptisk och låt trädet torka ut. Preliminära väggar rengörs grundligt från damm och smuts - det här kan inte göras med en mycket stel borste och vatten. Ta också bort det harts som har smält - med en strykborste, och denna plats behandlas med knutlack. Om det finns tecken på blå eller mögel behöver dessa platser behandlas med särskild utrustning. Efter beredningen av ytan får träet 1-2 veckor "att vila.

Hus med vacker grön veranda

Hus med vacker grön veranda

Tips! Innan du målar alla metallinkluderingar (hattar av skruvar, naglar, häftklammer, etc.) måste du behandla med en antikorrosionsprimer.

För målning är det bra att välja en varm men inte så varm dag - under den brännande solen torkar färgen för snabbt, utan att ha tid att tränga djupt in i träet. Under processen måste färgen blandas periodiskt - då kommer samma skugga att erhållas över hela ytan som ska målas. Färgen måste appliceras uteslutande i längdriktningen. Innan du applicerar ett nytt lager är det nödvändigt att vänta tills uttorkningen av den föregående.

1
För att måla är bäst en varm men inte väldigt varm dag.

För att måla är bäst en varm men inte väldigt varm dag.

Tips! Den mest aktiva absorptionen av vatten i trädet sker i slutet av träden (brädor), så denna del kommer att kräva särskild behandling. För att förhindra ruttning orsakad av överdriven fukt appliceras primerna och basbeläggningen på ändarna i flera lager.

Strandhus vit färg

Strandhus vit färg

Trähus vid piren

Trähus vid piren

Svart färg förstör inte utseendet på huset,

Svart färg förstör inte utseendet på huset,

Hur man målar ett gammalt trähus: funktionerna i processen

Valet - hur man målar ett gammalt trähus från utsidan beror på hur väggarna och färgen appliceras tidigare. Det är möjligt att kostnaden är begränsad till reparation av endast en (oftast - västra eller södra väggen, de utsätts för den största slitage) och den andra väggen bara lite fräscha upp, med samma typ av färg.

Och en sak till - oljemålsfärg faller väl på någon tidigare beläggning, men på toppen av det är det omöjligt att applicera någon annan beläggning. Under reparationen måste du antingen använda oljemålningen igen, eller skydda den (ta bort den) längst ner. För att definiera det helt enkelt visuellt:

 • gammal akrylfärg knäckt längs träfibrerna och har en läderyta, viks lätt i ett rör
 • Oljemåla spruckit huvudsakligen över fibrerna och ser ut som celler, kollapsar när de är vikta.

Innan du börjar arbeta, skydda ytan noga från hängande och skalande bitar av gammal färg. Detta kan göras mekaniskt (borste eller skrapa, kommer det att vända snabbare) och kemisk (olika tvättar, geler, så visar det sig längre, men det är inte är skadad och inte repa trädstrukturen). Därefter tvättas träet väl och får torka. Platser som skadas av blå eller mögel är täckta med specialverktyg.

Renoverat trähus

Renoverat trähus

Tips! För att få en bra vidhäftning av färgen till träet behandlas den rengjorda ytan med ett alkaliskt rengöringsmedel av hög kvalitet före målning.

Starkt skadade och förfallna brädor ska tas bort och bytas ut med nya. Målningsprocessen i sig är densamma som beskrivits ovan.

Veranda i blå toner

Veranda i blå toner

Trähus

Trähus

Hus med träbro

Hus med träbro

Hur man målar ett trähus - video

Hur man målar ett trähus - foto

1